Voor de eerlijke Griekse keuken komt u naar restaurant Europa. Gerda en Lazos Fotiadis serveren er met liefde en flair zijn fameuze stoofschotels, zijn lamsbout met Retsina, en zijn souflaki de Plaka. Een visschotel kiezen mag natuurlijk ook: de gegrilde octopus met linzenpuree is een aanrader, net als de gamba’s in rode saus.

Zo biedt de avontuurlijke kaart een eclectische mix van het beste wat de Griekse keuken te bieden heeft. Daaronder mogen we van Lazos overigens ook de speciaal door hem geselecteerde wijnen uit Noord-Griekenland rekenen. Hij is daarmee zo goed bekend, omdat zijn Griekse wortels in die regio liggen. En de pepertjes vooraf, die scheiden de mannen van de jongens, zo leert de ervaring.

Grieks Restaurant Europa Utrecht | Eigenaar gastheer restaurant Europa

Onze filosofie? Niet teveel poespas, vertelt Lazos desgevraagd. Een en ander blijkt uit de evenwichtige prijs-kwaliteitverhouding van de gerechten. Maar net zo goed uit de sympathieke, maar eenvoudige huiskamersfeer die het Griekse eethuis typeert, met op de muren geschilderde Rebetico-taferelen.

Om in dit stukje te beweren dat restaurant Europa het best bewaarde geheim van culinair Utrecht en omstreken is, is nonsens. Bewoners van Wittevrouwen, de Utrechtse wijk waar het restaurant is gevestigd, kennen dit familiebedrijf al meer dan vijfentwintig jaar als een vast trefpunt.

Nieuwsgierige nieuwkomers zullen restaurant Europa ontdekken als een toevluchtsoord voor Griekse gezelligheid, ook uitgedrukt in de glimlach van Gerda Fotiadis.

Grieks Restaurant Europa Utrecht | Grieks restaurant Europa Utrecht